Fysieke toegankelijkheid
Wat voor de meesten heel vanzelfsprekend is, blijkt voor een groeiende groep mensen een serieuze beperking van hun sociale leven te zijn: toegankelijkheid. Wie met een rollator loopt of een rolstoel of scootmobiel nodig heeft, ervaart ook nu nog steeds onoverkomelijke problemen. Want deze mensen kunnen wellicht nog wel naar binnen in de sportkantine of in die gezellige bar, maar kunnen ze ook van het toilet gebruik maken?
De stichting Oog voor Iedereen wil iedereen ervan bewust maken, dat toegankelijkheid vandaag de dag nog steeds niet vanzelfsprekend is. Terwijl met vaak kleine aanpassingen grote groepen mensen niet langer buitengesloten worden op alle denkbare locaties zoals in de horeca, in winkels, sportaccommodaties, buurthuizen, voetbalkantines, het openbaar vervoer en op de werkvloer.
Er is nog steeds een groot tekort aan invalidentoiletten, om maar iets te noemen. Maar een wandbeugel in het toilet kan veel mensen ook al enorm helpen. De ervaringsdeskundigen van Oog voor Iedereen komen graag langs bij ondernemers en organisaties om hen te helpen hun toegankelijkheid te verbeteren. Met tips en ideeën, waardoor ook deze doelgroep voortaan bij u terecht kan. Alle maatregelen klein en groot dragen bij aan een inclusieve samenleving – en daar gáán we voor!
Horeca
Gastvrijheid zit in uw DNA en u wilt ongetwijfeld geen enkele doelgroep uitsluiten als mogelijke gast. Toch zal een grote groep mensen met een fysieke beperking uw deur voorbijgaan, als ze niet of nauwelijks naar binnen kunnen met de rollator of in de rolstoel. En aangezien mensen zelden alleen een bar of restaurant bezoeken, loopt u waarschijnlijk meer omzet mis dan u denkt.
We begrijpen dat het lastig is om in te schatten wat er nodig is, om vooral iedereen als gast te kunnen verwelkomen. Wij helpen u graag! Maak gewoon eens een afspraak en we komen langs om in de praktijk te ervaren hoe toegankelijk uw locatie is. Uiteraard bespreken we dan ook tips en mogelijkheden voor verbeteringen. We begrijpen heel goed dat u niet direct grootscheeps zult gaan verbouwen. Waar haalt u immers de ruimte vandaan om een invalidentoilet aan te leggen? Maar misschien kunt u met een paar horeca-buren een gezamenlijke oplossing bedenken. En ook met bijvoorbeeld wandbeugels in een normaal toilet helpt u al een grote groep mensen, die zich dankzij dát hulpmiddel verder goed kunnen redden.
Het zijn maar een paar voorbeeld. Als u na het lezen van dit artikel uw zaak eens bekijkt door de ogen van iemand in een rolstoel of met een rollator, dan hebben wij al iets belangrijks bereikt: bewustwording. Want dat is de eerste stap naar verbeteringen.
Winkels
In verreweg de meeste winkels is de laatste jaren de entree is gelijkvloers gemaakt of zo aangepast, dat iemand met een rollator of in en rolstoel naar binnen kan. Helaas blijken vervolgens gangpaden veel te smal of bochten te krap te zijn. Soms kan dat gewoon niet anders, maar vaak ook had de ondernemer er even niet bij stilgestaan en is herinrichting wél mogelijk. Zodat ook meer mensen voortaan in de paskamers terecht kunnen bijvoorbeeld.
Bij Oog voor Iedereen horen we regelmatig dat veel winkeliers dan naar buiten lopen om zo mensen die niet naar binnen kunnen, toch te helpen. Natuurlijk vindt iedereen dat heel attent, maar het betekent wel dat die mensen telkens weer moeten vragen om alsjeblieft geholpen te worden. En die afhankelijkheid is voor niemand prettig, dus ook niet voor mensen met beperkte bewegingsvrijheid.
Ook zij willen volwaardig mee blijven doen in deze maatschappij. Fysieke toegankelijkheid is daarbij een eerste vereiste. Alleen dan sluiten we immers niemand buiten.
Kijkt u nog eens goed of er geen verbeteringen mogelijk zijn op dit gebied. Wilt u dat een ervaringsdeskundige eens meekijkt en -denkt? Neem dan contact met ons op: we helpen u graag met praktische tips.
Algemeen
Wilt u dat een ervaringsdeskundige eens meekijkt en -denkt? Neem dan contact met ons op: we helpen u graag met praktische tips.