Digitale toegankelijkheid

De meeste mensen kunnen zich een leven zonder ongehinderde toegang tot internet niet meer voorstellen. Toch wordt maar liefst 25% van de Nederlanders ook nu nog buitengesloten van alle digitale mogelijkheden en communicatie, omdat geen rekening gehouden wordt met mensen met een visuele, motorische of cognitieve beperking. En dat, terwijl er eenvoudige oplossingen voor zijn!

Kansen voor ondernemers

De oplossingen

Wist u al dat een website die voor iedereen toegankelijk is, beter scoort in Google? Sowieso bereikt u veel meer mensen en dat vindt iedereen aantrekkelijk. Door bij het ontwikkelen van een nieuwe website zaken zoals kleurcontrast en lettergrootte meteen goed in te stellen, bereikt u al veel. Verder dient bij het programmeren onderscheid gemaakt te worden in de codering tussen gewone tekst, koppen en tussenkopjes. Voeg aan afbeeldingen een omschrijving toe én zorg ervoor dat de website te bedienen is met het toetsenbord. Dit zijn een paar van de belangrijkste aanbevelingen.

Website herinrichten

Nu u weet dat enkele miljoenen Nederlanders geen informatie van uw website kunnen halen maar bijvoorbeeld ook niets bij u kunnen bestellen, wilt u wellicht de site gaan herinrichten. Dat kan! Op de website van Digitaal Toegankelijk staat hoe u het beste om kunt gaan met alle aspecten van een website: van afbeeldingen en tabellen tot en met formulieren en zelfs cookie-meldingen. Uw webbouwer vindt hier alle relevante informatie.

 

plus min toets

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Toegankelijkheid gaat sociale ongelijkheid tegen. Door hier stappen in te zetten, levert u een belangrijke bijdrage aan een inclusieve maatschappij: een wereld waarin iedereen mee kan doen. Ieder op zijn of haar eigen manier, maar in ieder geval zonder buitengesloten te worden. In plaats van de deur dicht te houden voor een kwart van alle Nederlanders, geeft u inhoud aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) door te kiezen voor digitale toegankelijkheid. En u krijgt er in één klap héél veel potentiële klanten bij!

Verbeter uw website

Scholen

Heeft u als onderwijsinstelling een ICT-opleiding voor webbouwers? Dan mag het thema Digitale Toegankelijkheid niet ontbreken in het curriculum. Door juist in de opleiding al te leren hoe je websites zo moet bouwen, zodat de opdrachtgever niet onnodig miljoenen klanten misloopt, kunnen we straks grote stappen maken. U bent het ongetwijfeld met ons eens, dat Digitale Toegankelijkheid de standaard moet zijn bij iedere website. En juist door het bij de bouw meteen professioneel en effectief aan te pakken, zijn er nauwelijks extra kosten aan verbonden.

U vindt alle informatie over Digitaal Toegankelijke websites, webshops of apps in de Kennisbank van Digitaal Toegankelijk.

Ga naar Kennisbank

Webbouwers

In een tijd waarin we steeds meer online alles regelen is het belangrijk dat websites, webshops, online documenten en mobiele applicaties  ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Wereldwijd is daar een standaard voor ontwikkeld: WCAG 2.1. Met deze Web Content Accessibility Guidelines zult u weliswaar niet in staat zijn om tegemoet te komen aan alle gradaties en soorten functiebeperkingen. Maar ze verbeteren wel aanzienlijk de toegankelijkheid voor drie grote groepen gebruikers: mensen  met een leer- of cognitieve functiebeperking, slechtzienden en gebruikers met functiebeperkingen bij het gebruik van mobiele apparaten. De richtlijnen voldoen aan de criteria waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust.

Als Oog voor Iedereen promoot geen specifieke bedrijven of instellingen, maar we delen op deze website graag de relevante kennis die helpt dat onze doelen bereikt worden.

Daarom wijze we graag op de website Accessibility, onderdeel van Bartiméus, waar op deze pagina overzichtelijk toegelicht wordt wat er in WCAG 2.1 staat.

Ook de online kennisbank van Digitaal Toegankelijk biedt een schat aan informatie waarmee je als webbouwer direct aan de slag kunt.

Ontzeg je opdrachtgever de groep van ruim 4 miljoen mensen met een beperking niet en adviseer bij iedere nieuwe website om deze Digitaal Toegankelijk te bouwen!

Ondernemers

Stel u voor, dat uw website automatisch iedere vierde bezoeker de toegang weigert. Ondenkbaar? In de praktijk is het zo dat 25% van onze bevolking – en dan hebben we het dus over ruim 4 miljoen mensen – op de meeste websites niet terecht kunnen. Ze kunnen niet navigeren met een muis omdat ze een motorische beperking hebben of blind of slechtziend zijn bijvoorbeeld. En als uw website niet te bedienen is via het toetsenbord, dan zijn deze potentiële klanten direct weer weg. Ook voor mensen met gehoorproblemen, dyslexie, laaggeletterdheid of een fysieke beperking zijn veel websites niet te bezoeken. Alle reden dus om u te onderscheiden door wél aandacht te besteden aan de Digitale Toegankelijkheid van uw website.

En doet u het niet om meer omzet te genereren, dan vindt u wellicht ook dat dit gewoon hoort bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bij het bereiken van een inclusieve samenleving, waar niemand wordt uitgesloten.

Wijs daarom uw webbouwer op de Web Content Accessibility Guidelines  WCAG 2.1 en naar de website van Accessibility, onderdeel van Bartiméus, waar op deze pagina overzichtelijk toegelicht wordt wat er in WCAG 2.1 staat.

Ook de online kennisbank van Digitaal Toegankelijk biedt een schat aan informatie waarmee uw  webbouwer direct aan de slag kan. Wellicht kan uw bestaande website redelijk eenvoudig aangepast worden. Of misschien bent u toch al van plan een nieuwe website te laten maken. Laat de ontwerpers en programmeurs dan meteen bij het ontwerp uitgaan van Digitale Toegankelijkheid!

Portretfoto

Gea Weersma

Vertelt je graag meer over Digitale toegankelijkheid.

06-57664957 Stuur een e-mail