Foto: De Rijnpost artikel: Oog voor Iedereen Veenendaal fysiek en digitaal steeds toegankelijker

3 maart 2023 • Nieuwsbericht

Oog voor Iedereen: Veenendaal fysiek en digitaal steeds toegankelijker

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakvrouwen, onderdeel van de editie van woensdag 1 maart van De Rijnpost en tevens alhier als foto toegevoegd.

VEENENDAAL Gea Weersma is een vrouw die zich niet graag laat beperken. Ze raakt door een oogziekte haar zicht langzaamaan kwijt. Vreselijk natuurlijk, maar ze weet haar beperking in te zetten als haar kracht. Met haar stichting Oog voor Iedereen wil ze van Veenendaal de toegankelijkste gemeente van Nederland maken.

Gea zit in haar sportkleding aan de eettafel van haar gezellige huis in Veenendaal-Zuid. Voor haar staat een bordje met crackers, daarnaast haar laptop, voorzien van allerlei software die het onmisbare apparaat voor haar bruikbaar maakt. ,,Ik kom net terug van de sportschool’’, excuseert ze zich. ,,Ik sport vier keer per week. Heerlijk! Binnenkort ga ik een keer hardlopen met een buddy. Nog nooit gedaan! Ik ben benieuwd. Ga zitten. Wil je koffie?’’

OOG VOOR IEDEREEN

Dat is Gea ten voeten uit. Enthousiast en vol energie. Net als haar hulphond Jayle die haar altijd vergezelt. ,,Ook als ik naar mijn werk ga – ik werk op Economische Zaken bij de gemeente Veenendaal – gaat Jayle met me mee. Mijn collega’s weten niet beter. Ze vinden het wel leuk, een hond op de werkvloer. Ik werk parttime, want ik heb ook tijd nodig voor het maandelijkse Oogcafé én voor mijn stichting Oog voor Iedereen. Oog voor Iedereen is regelmatig te gast op middelbare scholen in Veenendaal. Ik ga dan meestal samen op pad met iemand die door een lichamelijke beperking aan een rolstoel is gebonden. Het zijn altijd leuke bijeenkomsten! Kunnen gaan en staan waar je wilt, is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met een beperking. We creëren bewustwording door te delen waar wij tegenaan lopen, soms letterlijk, vaak figuurlijk. Jongeren van het Rembrandt College gaan ons helpen met het ontwikkelen van een activiteit waarbij je kunt ervaren hoe het is om een beperking te hebben. En op 14 april gaan we weer met een groep mensen met een visuele beperking uit eten bij Het Perron, zodat leerlingen ontdekken waarmee ze rekening moeten houden als ze een klant met een beperking bedienen. Dat zijn altijd gezellige, leerzame etentjes!’’


Gea Weersma, een vrouw die zich niet graag laat beperken. – Annemarie Bakker Fotografie

VOORBEELDFUNCTIE

Oog voor Iedereen wil niet alleen de fysieke toegankelijkheid verbeteren, maar ook de digitale. Gea: ,,Wist je dat een kwart van de Nederlanders moeite heeft met het bezoeken van websites? Dat geldt voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor mensen met dyslexie, een allochtone achtergrond of een lichamelijke beperking. Wat ik wil, is een digitale wereld zonder drempels. Het internet moet en plek zijn waar iedereen de weg kan vinden. Als slechtziende wil ik muisloos kunnen browsen en letters kunnen vergroten. Ik wil teksten op een site kunnen laten voorlezen en de mogelijkheid hebben om kleuren om te keren. Dingen die voor webbouwers vaak eenvoudig te realiseren zijn, maar voor mij veel betekenen. Veenendaal is het kloppend hart van de ICT Valley. We hebben een voorbeeldfunctie, vind je niet? Mooi als steeds meer bedrijven worden aangemoedigd om hun websites toegankelijker te maken. Verbeterde toegankelijkheid biedt ook nog eens commerciële kansen. Een win-win situatie.’’

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID

De Week van de toegankelijkheid was vorig jaar een groot succes. Een week lang was er van alles te beleven rond het thema. Wie wilde, kon een parcours afleggen in een rolstoel of met een simulatiebril. Een hele ervaring. Een presentatie over de geschiedenis van Veenendaal werd ‘vertaald’ door een schrijf- en gebarentolk. Er werden workshops en trainingen gegeven en de miniconferentie leverde veel nieuwe inzichten op. ,,De afsluiter van de Week van de toegankelijkheid was geweldig!’’, vertelt Gea enthousiast. ,,We mochten de foyer van theater Lampegiet gebruiken om daar een ‘Lunch in the dark’ te houden. Heel gaaf. De voorbereidingen voor dit jaar zijn in volle gang. We gaan er dit jaar meer partijen bij betrekken. Via winkelstad Veenendaal heeft de eigenaar van de Corridor ons een leegstaand pand toegezegd waar wij een donkerbeleving, een rolstoelparcours en een koffiecorner willen realiseren waarvoor we ook scholieren willen uitnodigen en het winkelende publiek dit zelf kan ervaren. Wij hebben er zin in!’’

GEA KOMT NAAR JE TOE!

Gea is ambitieus, strijdlustig en onvermoeibaar. ,,Natuurlijk heb ik ook wel eens een baaldag! Maar dan probeer ik me te richten op wat ik allemaal nog wél heb en kan. Mijn slechtziendheid maakt mij veerkrachtig en ruimdenkend. Het dwingt me om op zoek te gaan naar creatieve oplossingen. Ik zeg altijd: een mens is heel veel meer dan zijn of haar beperking, wat die beperking ook is. Ik doe mijn verhaal waar ik kan! Mag ik een inspirerende presentatie houden over digitale toegankelijkheid tijdens jouw bedrijfsevent? Wil je de medewerkers van je zorginstelling leren waarmee ze rekening moeten houden bij de verzorging van iemand met een visuele beperking? Neem contact met me op! We vragen als stichting een bescheiden vergoeding voor een presentatie of gastles. Scholen betalen 100 euro, van bedrijven vragen we 250 euro. Zie het als een manier om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De bijdrage komt volledig ten goede aan de stichting Oog voor Iedereen, dus door ons uit te nodigen, maak je de voortgang van ons belangrijke werk mogelijk. Bedankt en graag tot ziens!’’

Meer informatie via info@oogvooriedereen.nloogvooriedereen.nl, of via telefoonnummer 06-57664957.

Terug naar overzicht
Portretfoto

Gea Weersma

Vertelt je graag meer over 'Oog voor Iedereen: Veenendaal fysiek en digitaal steeds toegankelijker'.

06-57664957 Stuur een e-mail